poniedziałek, 23 marca 2015

Gruszkowo-kakaowy pudding chia

Nasiona chia (szałwia hiszpańska) są idealne do puddingów. Możemy nadać im dowolny smak. Nasiona chia są źródłem kwasów omega-3. Zawierają ich nawet więcej niż łosoś. Jak rownież są bogate w wapń i żelazo.


Składniki na 4 porcje: 
4 łyżki nasion chia 
500 ml mleka 0,5%
2 gruszki 
2 łyżki kakao
2 łyżki ciepłej wody
gorzka czekolada 


Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski z mlekiem dodajemy gruszki i blendujemy na gładka masę. Nasiona chia mieszamy dokładnie trzepaczką z masą gruszkową, po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 2 części. Kakao dokładnie mieszamy do rozpuszczenia z ciepła wodą i mieszamy z jedną częścią naszej masy. Do pucharków, szklanek nakładamy najpierw masę gruszkową a następnie masę kakaową. Wszystko posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz